srijeda, 26. studenoga 2014.

MUTACIJE

Genetičke tvari kod čovjeka mogu doživjeti razne mutacije.
Mutacije mogu biti SPONTANE ili UMJETNO izazvane. One koje nastaju same od sebe nazivaju se spontanim. Njihovi uzroci su nepoznati, mada se može pretpostaviti da im je uzrok neki fizički ili kemijski čimbenik, ponajviše radijacija.
Umjetno izazvane mutacije ili inducirane, namjerno su izazvane djelovanjem nekog mutagenog faktora, kao npr. x- zrake,alfa- , beta-, gama- radioaktivno zračenje, ultraljubičaste zrake,…
Mutacije se gotovo uvijek događaju samo u jednoj stanici organizma: tjelesnoj ili rasplodnoj. Mutacijom tjelesnih stanica promijeniti će se samo onaj dio tijela ili tkiva koji nastaje od te stanice. Takve mutacije nazivaju se somatske (grč.soma= tijelo). Ako mutacija nastaje u rasplodnoj stanici nasljeđuje se na potomke.
 VRSTE MUTACIJA
Najčešće su mutacije gena,dok su mutacije  kromosoma  rjeđe. Mutacijama se rađaju potomci sa nasljednim defektom od normalnih roditelja. Računa se da im je učestalost 5x10-5.
Poznate su tri vrste mutacija:
1.      Mutacija gena- promjena u kemijskom sastavu gena na jednoj ili više dušičnih baza DNA. Budući da promjene nastaju u DNA jasno je da se prenose na potomstvo.
 Mutacija građe kromosoma :
a)      Delecija – dio kromosoma se otkine i raspadne
b)   Translokacija – dio kromosoma se otkine i zalijepi za drugi homologni ili nehomologni kromosom
c)      Inverzija – nastaje unutrašnje premještanje gena u kromosomu
d)     Duplikacija – udvostruče se pojedini dijelovi kromosoma

3.      Mutacije broja kromosoma – uzrok im je ne rastavljanje kromosoma u mejozi. Umjesto da odu svaki na svoju stranu, oba homologna kromosoma jednog ili više parova odu zajedno u jednu od novonastalih stanica, a druga ostane baz tih kromosoma. Tako nastaju gamete sa dva homologna kromosoma ili bez ijednog. Ako se povišestruči čitava garniture kromosoma, dolazi do poliplodije.
Broj mutacija povećava se djelovanjem kemijskih sredstava i zračenjem. Kao mutageni faktori poznate su neke tvari s kojima je čovjek često u doticaju,kao,npr. naftalin, benzen…

  

Nema komentara:

Objavi komentar